Varför började jag rita trädgårdar?

Anett Larsson, TrädgårdsfröjdMina första trädgårdsminnen är från min mors trädgård. En vacker, prunkande oas mitt på den skånska slätten. Trädgården omgavs av höga björkar och ståtliga oxlar som skyddade från vindarna som kom in från havet i väst. Jag minns de doftande rosa och röda pionerna, fruktträden vi klättrade i, vintergäcken som kunde plockas in på våren, de goda krusbären i köksträdgården och ett hav av färger som ändrades allt efter säsong.

Nästa trädgårdsupplevelse kom när jag bildat familj och vi köpt vårt hus. Trädgården som hörde till var i ett förfärligt skick. Utan någon större trädgårdserfarenhet tänkte jag – här kan jag ju göra precis som jag vill. Det var en härlig utmaning och jag skapade min första trädgård.

Efter några härliga, händelserika år med egen trädgård startade jag en skolträdgård med mina elever. Barnen och jag planterade våra favoriter. En pappa tillverkade en rosenbåge av armeringsjärn. Där fanns både perenner och bärbuskar. Vi anlade också en kryddträdgård. Kryddträdgården som vann omröstningen var en 10-årig pojkes förslag. Förslaget bestod av en cirkelrund trädgård med en korsgång genom. Korsgången delade in trädgården i fyra lika stora delar. Precis som de trädgårdar man hade på antiken. Efter paradisets trädgård.

Sedan var det dags för nästa trädgårdsupplevelse. Jag ville fortsätta att skapa trädgård, gick en trädgårdsutbildning, startade eget företag och började rita trädgårdar till andra.

Tänk att öppna dörren till din egen trädgård, känna doften av rosor, se fjärilarna flyga omkring i kryddlandet och höra binas surr. Du stryker med handen genom lavendeln för ännu en doft och sätter dig i skuggan av äppelträdet med något gott att dricka. Trädgården är till för att du skall känna ro och kunna vila. Kunna varva ner från vardagen för en stund och bara finnas till. Det är det magiska med din egen trädgård, den finns där närhelst du behöver.

Trädgårdsfröjd hjälper dig att förverkliga dina trädgårdsdrömmar.